maandag 14 augustus 2017

Boomvalk

De gemiddelde Leidenaar heeft het niet door als begin mei de boomvalken van een lange reis uit het zuidelijke Afrika weer zijn teruggekeerd in de omgeving van de Wassenaarseweg. 
Hun onopvallende gedrag voordat er jongen zijn ..speelt natuurlijk mee.
(Juveniel/Takkeling - Boomvalk - Leiden - Augustus - Uitgevlogen)
-
( ........ Hello Neighbor)
Het is een lange voorgeschiedenis ... maar dankzij de alerte bioloog Gert Jan van der Pelt ..
werkzaam op het Bio Science Park.  ..broeden de boomvalken nu al meerdere malen op één van de drie kunstnesten die in april 2015 onder begeleiding van Bureau Stadsnatuur zijn geplaatst. 
Meer zie:  * onder blogbericht.
(De eerste foto's van de boomvalken Juli 201)
(Vleugelspieren ..)
(En daar is het tweede jong ... )
Na ongeveer dertig dagen komen de eieren uit.
De eieren komen niet gelijk uit .. en daarom zien we hier ook wat verschillen qua ontwikkeling tussen de twee jongen.. Er gaan verhalen dat het er drie waren .. maar dat er één uit het nest gewerkt is 
.. Persoonlijk heb ik er nooit meer dan twee gezien.
-
-
Boomvalken zijn uitmuntende jagers ..en kunnen opeens van richting veranderen en met één poot een libel uit de lucht plukken. Zolang er jongen zijn wordt er overwegend op kleine vogels gejaagd ..

-
-
-
Vandaag vrijdag 11 augustus zit één van de boomvalk jongen hoog in de boom .. Hij zit vrij ..en er valt prachtig licht op zijn verenkleed. Hij is qua kleur goed gecamoufleerd ..en best lastig te vinden .. Gelukkig dat een fotografe het jong hoog in de boom zag zitten.
-
-
-
Het boomvalk mannetje is nergens te bekennen .. en is waarschijnlijk de stad ingetrokken om een prooi te vangen. Het vrouwtje beschermt haar jongen tegen indringers .. en in afwachting op een prooi .. doet het jong wat rek en strek oefeningen. 
-
(En daar hoort ook even een poepje bij ...)
-
Menigmaal stopt er een fietser of wandelaar met de vraagt .. "Wat zien jullie voor bijzonders?" ..
-

-
-
Ik vertel dan dat er boomvalken zitten .. waarop dan meestal de vraag volgt: "Zijn die zeldzaam?" ..Nou .Zeldzaam niet echt ..maar we moeten er wel heel zuinig op zijn. (Kwetsbaar op de Rode Lijst)
-
-
Fist-Bump .. voor al die mensen die zich hebben ingezet voor de boomvalken.
-
HIER .. kunt u het succes verhaal lezen van mensen die dieren centraal stellen.
En HIER .. De Boomvalk 2016