zaterdag 15 juli 2017

Tropische Vlinders

Tropische Vlinders ..
Sinds Aristoteles werd lange tijd aangenomen dat rupsen en vlinders bestonden uit vuil en modder. Maria Sibylla Merian (1647 - 1717) dacht daar anders over .. ze bleek gefascineerd door de bijzondere levensloop van de vlinders en hun wonderlijke metamorfoses.
Morpho peleides - Uilvlinder 
Deze prachtige blauwe vlinder (bovenzijde) heeft een spanwijdte van 95/150 mm .. De onderzijde is bruin met oogvlekken .. wat eventuele predatoren moet afschrikken in die drie weken dat hij leeft .. Komt uit Zuid en Midden Amerika.
Morpho peleides - Uilvlinder
Morpho peleides - Uilvlinder
Na de paring legt het vrouwtje  eitjes in groepjes op de bananenplanten. De rupsjes zitten veilig  overdag tegen de hoofdnerf aan de onderkant van het blad.  In de Avond lopen ze  naar de rand van het blad om daarvan te eten.
Dryas iulia - Oranje Passiebloemvlinder
 Heliconius hecale
Komt het meest voor in Midden en Zuid Amerika. Mannetjes en vrouwtjes bezoeken vele bloemsoorten..maar zijn het meest te zien op psiquiria. Ze dulden geen andere passiebloemvlinders op hun bloemen.


Heliconius erato (Postman)
Heliconius erato (Postman)
Heliconius erato (Postman)
 Papilo polytes - Oranje Passiebloemvlinder
Papilo polytes - Oranje Passiebloemvlinder
Soms worden ze in Nederland waargenomen als dwaalgast ..
Het gaat in de meeste gevallen om ontsnapte exemplaren uit vlindertuinen.
Papilo polytes - Oranje Passiebloemvlinder
Papilio xuthus Rups

Papilo polytes - Oranje Passiebloemvlinder
Argema mittrei - Komeetstaartvlinder
De komeetstaartvlinder uit Madagaskar is moeilijk te kweken ..zijn cocon is zilverachtig van kleur. Deze vlinder hing te drogen in de poppenkast ..en niet veel later werd hij door een medewerker vrijgelaten in de vlindertuin.

Argema mittrei - Komeetstaartvlinder
Greta oto - Glasvleugelvlinder - Doorschijnvlinder
De vleugels zijn prachtig onzichtbaar en je kunt er dwars doorheen kijken .. Deze glasvleugelvlinder komt voor in de tropische regenwouden ..uit Midden en Zuid Amerika van Mexico tot Panama.
Greta oto - Glasvleugelvlinder - Doorschijnvlinder
-
Danaus plexippus - Monarchvlinder - Koningsvlinder (Paring)
Deze vlinder is één van de bekendste vlindersoort van Noord Amerika. Maar komt ten zuiden van Europa ook voor. Hij is in Nederland veertien keer waargenomen als dwaalgast. (Eitjes afzetten)
Danaus plexippus - Monarchvlinder - Koningsvlinder.
Deze vlinder werd in 1780 door Jan Krzystof Kluk geplaatst. Ze zijn door het eten als rups van de zijdeplanten giftig .. zowel rups als vlinder worden daardoor gemeden door insecteneters.
Siproeta stelenes - Malachietvlinder
Spanwijdte 10 cm Neotropisch gebied ..Brazilie en Zuid-Texas.   De olijfgroene vlekken aan de onderzijde maken hem onrealistisch mooi.
Siproeta stelenes - Malachietvlinder
Hypolimnas bolina 
Poppenkast - Iphidamas cattleheart (Parides )
Een soort kraamkamer vlinder couveuses of broedmachine voor vlinders. Iedere dag komen er vlinders uit de poppen en laten de medewerkers ze vrij.
Iphidamas cattleheart (Parides )
De Iphidamas cattleheart (Parides ) komt voor van Mexico tot Peru.
Limoenvlinder - Papilio demoleus 
De vlinder is niet altijd even geliefd ..in zijn verspreidingsgebied. (Oriëntaals en Austraal Aziatisch gebied)
De rupsen vormen soms ware plagen in de plantages waar citrusplanten verbouwd worden.
Iphidamas cattleheart (Parides )
-
Attacus atlas - Atlasvlinder - Cocon
De atlasvlinder die in Zuidoost-Azië leeft .. komt uit zijn cocon door de zijde van de cocon  aan één kant op te lossen met een bepaald enzym uit hun kop. 
Attacus atlas - Atlasvlinder - Cocon
Ze gaan dan aan de pop hangen en pompen hun vleugels op en laten die dan drogen. In India worden de vlinders op kleine schaal gebruikt voor de productie van zijde.
Attacus atlas - Atlasvlinder - Rups
De witgroene rups van de atlasvlinder heeft uitsteeksels over de hele rug. De rupsen zijn uitsluitend aan het eten en verkassen alleen als het voedsel ter plekken op is. Alleen als ze een cocon gaan maken ..lopen ze te zoeken naar een geschikte plek.
Attacus atlas - Atlasvlinder Paring
De vlinders gaan bijna direct paren als ze uit hun cocon komen.
Het vrouwtje verspreid feromonen waar de mannetjes op af komen. ze legt 200/300 eitjes.
Attacus atlas - Atlasvlinder Paring
De atlasvlinder is één van de grootste vlinders .. en qua vleugeloppervlakte zelfs de grootste. Met zijn vleugelspanwijdte van 30 cm. ziet hij er bijna onrealistisch en sprookjesachtig uit.
Attacus atlas - Atlasvlinder Paring
Hij leeft als vlinder ongeveer 5 tot 7 dagen ..paart in die periode  en legt eitjes. ..de eitjes doen er ongeveer 10 tot 14 dagen over om uit te komen.
De rupjes eten daarna ongeveer 35 tot 45 dagen tot ze ontpoppen.
Euploea core - oleandervlinder
Heliconius chantonius - Zebravlinder.
Spanwidte 7,5 tot 9,5 cm ..Tropisch Zuid-Amerika Midden
Amerika ..Zuid USA
-
Dryadula phaetusa - Tijgervlinder
Een prachtige vlinder die terecht die naam mag dragen. Komt voor in Mexico tot Brazilie.
Dryadula phaetusa - Tijgervlinder
Dryadula phaetusa - Tijgervlinder Paring
Snel nadat ze uit de pop komen begint de paring ..de vrouwtjes scheiden via hun klieren in hun achterlijf een geur (feromonen) af die onweerstaanbaar is voor de mannetjes. Eenmaal het vrouwtje gevonden verspreidt ook het mannetje feromonen... en probeert haar daarmee het hof te maken. 
Dryadula phaetusa - Tijgervlinder Paring
Anartia amathea
Limenitis reducta - Blauwe IJsvogelvlinder
Kleine Groter Blauwe ...er zijn meerdere soorten van deze IJsvogelvlinders  Een medewerker haalt er één uit zijn kleine verblijf .. hij vliegt gelijk de nok in .. Gelukkig heb ik nog één niet al te beste foto kunnen maken. (rechts de rups)
-
Phathenos sylvia Lilacinus Butler
De Lilacinus Butler is eigenlijk een ondersoort .. Er bestaan hier veel ondersoorten van. Deze is zwart met blauw .. je hebt ze ook in de kleuren bruin groen en oranje ..(zie links)  Ze hebben een spanwijdte van  70 tot 90 mm.
Phathenos sylvia Lilacinus Butler