zondag 4 juni 2017

Lentevreugd

Lentevreugd Katwijkerweg 19A 2242 PB Wassenaar.
De morgen begint goed .. want hier vlak achter de duinen van 'Berkheide' en de bossen van 'Pan Bos' (Pan van Persijn). Blijft de mist net iets langer hangen dan aan de andere kant van de N441. 
We gaan op zoek naar de grote grazers ..
Grote grazers hier bij Staatsbosbeheer. ...zijn de Schotse Hooglanders en de Konikpaarden.
Zelf heb ik nog meegemaakt dat hier op de geestgronden bollen werden geteeld.
-
Nu is het een gebied wat terug is gegeven aan de natuur .. en de biodiversiteit is hier mede door beheerder en de vrijwilligers mega. Een stichting Leeuwerikfonds heeft zich tot doel gesteld om Lentevreugd weer aantrekkelijk te maken als broedplek voor de leeuwerik. 
-
-Samen met Staatsbosbeheer werken vrijwilligers er aan om dit te realiseren ..  
-
De laatste jaren zien we dan ook dat er mensen maaien in dit gebied om de leeuwerik het weer naar zijn zin te maken. U kunt ze steunen trouwens .. Zie: http://leeuwerikoplentevreugd.nl/  
Konikpaard (Veulen)
Het ras  (Konikpaarden) was eigenlijk uitgestorven .. toch heeft men door kruisingen
het oerpaard in Polen weer weten terug te fokken. 
-
Het oorspronkelijke paard de Tarpan was eigenlijk de voorloper van het Konikpaard. Tarpans zijn helaas door overbejaging rond 1870 uitgestorven.
(De jacht maakt meer kapot dan dat men denkt!)
De veulens zijn constant aan het stoeien ..
-
-

Hazen ...
-
Schotse Hooglanders ..
Ze komen oorspronkelijk uit schotland .. 'De Schotse Hooglanders" ..Hier in Lentevreugd zien we lichtbruine bruine en zwarte hooglanders. 
-
-
Begrazing door grote grazers is nu we niet meer plaggen noodzakelijk om een gebied open te houden en om vergrassing en verruiging tegen te gaan zijn grote grazers nodig.
-
-
Ja ..Ze zijn imposant .. maar toch .. als men de dieren op gepaste afstand bekijkt en men heeft respect voor deze grote grazers .. dan is de kans dat er wat fout gaat minimaal. 
-
Icarusblauwtje
 -
-
-
We hadden weer een mooie ochtend in Lentevreugd .. Het lukte niet om alles op de foto te zetten ..vogels doken al te snel het dtruweel in ..en jonge kneuen waren net te speels. De Koekoek bleef op afstand. Maar toch :) 
-

1 opmerking:

  1. Hoi Henk
    was een mooie morgen met die mist mooie serie geworden.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen