zondag 17 december 2017

Ree

In de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) zien we nog maar een kleine populatie reeën ..De reeënpopulatie mag dan in Nederland behoorlijk toenemen. Hier in de awd zien we de populatie reeën juist afnemen. Het is te kort door de bocht om daar de populatie damherten de schuld van te geven zoals veel mensen wel snel doen.
-
-
-
Reeën hebben een territorium nodig met dekking ..open terrein ..voedsel en rust. Het grootste deel van de dag zijn ze bezig met voedsel en herkauwen .Het zijn fijnproevers snoepers ..echte lekkerbekken die graag knopjes kruiden bramen loten noten en paddenstoelen eten. Nu hoor je weleens mensen zeggen .. "het zijn geen graseters". Klopt! ..  Maar ze eten het wel ..al is het dan minimaal.
-
-
-
In de winterperiode is er minder voedsel .. en de dekking is dan minimaal. Reeën hebben rust nodig om te herkauwen. .. ondanks een volle maag kunnen ze door verstoring en stress doodgaan.
-
-
-
-
De druk op het gebied qua bezoekers is door de jaren anders en groter geworden. Een stuk van hun habitat als rustgebied aanwijzen is dan ook echt hard nodig. Geef ze een veilige plek waar mensen ze niet kunnen verstoren.
-
-
Hier in de Amsterdamse Waterleidingduinen kwamen reeën in het gehele gebied voor. Waar je ook kwam in de awd ..je zag meestal wel een ree. Reegeit Trees en bok Rik kregen een zenderband .. ook een paar nakomelingen kregen een zender (Onderzoek)
-
Er zijn zo'n honderdduizend reeën in Nederland ..Jagers schieten er dik twintigduizend per jaar. Verkeersslachtoffers .ziektes .parasieten en honden en stropers kunnen ook een doodsoorzaak zijn.
Ze zijn dan ook niet zeldzaam of zo .. maar het is een kleine moeite om in hun territorium een stukje gebied als rustgebied aan te merken
-
-
Damherten zijn minder schuw .. hebben dan ook minder last van verstoring en stress. Hoewel afschot in het gebied de herten zichtbaar ook wat heeft gedaan. Ik denk dat iedereen kan bevestigen dat ze wel degelijk schuwer zijn geworden sinds het afschot is begonnen.
-
-
Damherten blijven grazen .. waar reeën vluchten. Dat kost energie en kostbare tijd..Tijd dat ze niet kunnen gebruiken om te foerageren of te herkauwen. Afstand houden .. en gewoon wachten is dan ook de meest minder kwetsbare tactiek.
-
-

1 opmerking:

  1. Mooie foto's en een goed verhaal. Laten we hopen dat de bezoekers van de AWD die de reeën zien hun rust en territorium respecteren en er vooral niet achteraan gaan rennen. Ben blij dat ze er nog zijn, dacht even dat ook de laatste AWD reeén verdwenen waren. Tja, door het afschot zijn de damherten ook een stuk schuwer, vorige week niet een fatsoenlijke foto van een hert kunnen maken, ze gingen er allemaal vandoor op het moment dat ik mijn camera optilde..
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen