dinsdag 19 september 2017

Voorbronst

De voorbronst in de Amsterdamse Waterleidingduinen is begonnen.
De herten (mannen) lopen nog bij elkaar ...maar je ziet de behoefte ontstaan om samen of solitair verder te gaan. Zelfs het produceren van het geluid uit de keelzak wordt getest om straks te burlen.
-
-
De dagen worden korter en de temperatuur neemt in de nacht behoorlijk af. Hoelang de bladeren nog blijven hangen hangt mede van het weer af.
-
-
De damherten zijn bronst geobserveerd ...we praten dan over voorbronst ..De hindes zijn daar nog lang niet klaar voor .. de piek van de bronst zelf ligt half oktober .. En dat heeft te maken met de bereidheid van de hindes om te paren.
-
-
In het bos ..waar de temperatuur beduidend hoger is dan buiten het bos ..heeft de mist geen grip. Net buiten het bos loop je tegen een muur van mist aan. Vandaag 17 september begint de dag dus wel heel mooi in het gebied "Toortsenvlak" bij ingang "De Zilk".
-
Het is de afkoeling  van de lucht die de oorzaak is van de vorming van mist. Elke vorm van detail verdwijnt in deze muur van nevel .. Herten zijn alleen nog als
silhouetten te herkennen.
-
-
-
De bronst van de edelherten is in het Park de Hoge Veluwe in volle gang ..Daar hoor je ze wel eens laatdunkend praten over de damherten-bronst .. Natuurlijk zijn ze qua formaat niet te vergelijken met de kolossale edelhert mannen. 
-
-
-
Maar? ... Het is natuurlijk vele malen leuker in de awd. Waar je op de wildbaan vanaf de weg een passieve rol speelt tijdens de bronst ..is dat hier in de awd wel anders. Je kijkt niet alleen naar bronst .. je beleeft de bronst. Maak daar ook deel van uit. 
-
-
Ga je niet met respect voor de dieren om .. dan verpest je het voor de herten maar ook voor jezelf. Gepaste afstand is iets waar je in de awd zelf mee moet leren omgaan. Mensen die recht op de herten aflopen zijn natuurlijk verkeerd bezig. Doe alles rustig ..bewaar afstand ..laat ze aan je wennen totdat ze hun eigen ding kunnen doen. 
-
-
-
 Ze trekken normaal gesproken gezamenlijk het hele jaar met elkaar op .. Nu de doorbloeding gestopt is .. en de herten het bastgewei geveegd hebben. 
-
-
Kunnen ze de hierargie (rangorde of pikorde) in de groep middels gevechten bepalen. Tijdens de bronst gaan ze een periode solitair en zoeken ze een strategische plek voor een bronstkuil.
-
-
-
De voorbronst is verleden week De vrouwtjes zijn er nog lang niet mee bezig .. maar de heren denken aan niet anders dan de paringsperiode .. waarbij er drie strategieën mogelijk zijn ..Zie:   KLIK 
-
-
Opvallend is het wel dat de herten veel schuwer zijn dan voorgaande jaren... 
De varens gaan nu hard achteruit .. hopelijk kunnen de reeën nog lang van de dekking genieten die de varens hun nog bieden. (Geen ree gezien vandaag)