dinsdag 8 augustus 2017

Een Raadsel

Jarenlang zien we begrazing in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) door koeien en schapen.
Ze werden ingezet om verruiging en vergrassing tegen te gaan.. en om de Amerikaanse Vogelkers (Bospest) te bestrijden.
(Foto Links Archief augustus 2016)
(6 April Drentse Heideschapen 2015)
In 2015 halen ze de koeien en schapen uit het gebied onder het mom van .. dat er al genoeg damherten als grazers lopen. Enigszins wel te begrijpen .. De rechter moet beslissen over afschot damherten. En dan is het moeilijk te verkopen dat er grazers als koeien en schapen in het gebied lopen.
(10 Augustus 2016) 
..De heide in de awd is nog nooit zo mooi geweest...als in 2016
En dan een ree kalfje .. :)
(Augustus 2016.Foto Ghita.. over het gehele gebied)
In het gebied H2150 zien we de laatste jaren de heide toenemen .. en gek genoeg zien we ondanks dat de schapen zijn uitgenomen in 2016 de heide juist bloeien zoals ze nooit eerder bloeide .
(2016 10 Augustus ..zelfs tot tegen de varens aan..)
. en dat zonder begrazing van heideschapen. Aan beide zijde van het pad zowel tegen het "Rommelbos" aan als  richting het "Dooie Bos' en op 't'Heitje" bloeit de heide in 2016 prachtig ..en lijkt ze geen last te hebben van stikstofdepositie (verzuring)  ... Heide doet het goed op kalkarme grond / lage pH waarde. 
2017 ... 6 augustus ONBEGRIJPELIJK!
 Schapen uitgenomen in 2015 en nu na afschot van ruim 1400 damherten.
Moet de graasdruk toch enorm zijn afgenomen? ... En dan zien we alleen achter de afscherming bloeiende heide! Waar verleden jaar nog niks bijzonders was te zien.
(6 augustus 2017)
In eerste instantie vraag ik me af .. hebben ze steenmeel gebruikt? .. 
Is het omdat het hoger gelegen is? .. Buiten het afgesloten gebied zien we wel de heideplanten ..
Ze zijn korter en hier en daar zien we de eerste bloemen .. beschadiging door vraat hebben we niet kunnen vinden.
Er hangt dit bordje aan ..(er staat geen heide op het bordje ..maar toch?)
Dan denk ik :
In dit gebied leven bijzondere dieren .. Er staat een hek omheen om te voorkomen 
dat ze geschoten gaan worden. omdat ze plantjes eten.
(10 Augustus 2016 .. niks te zien)
 In het afgezet gebiedje .. zonder begrazing van Ree en Damhert .. zien we in 2016 geen spectaculair verschil. Hier op de foto van 10 augustus 2016 is goed te zien dat de heide dicht tegen het 'Rommelbos' groeit en bloeit.
-
-

Het ziet er echt vreemd uit .. maar eerlijk is eerlijk 
Aan de buitenkant langs het fietspad en de buitenkant tegen de N206 zien we een bloeiwijze die gelijk is aan het afgesloten gebiedje. Het lijkt me stug dat ze daar ook wat gedaan hebben aan de pH (Zuurgraad) van de grond.
-
-

Toch blijf ik door de achterstand in bloei buiten het afgezette gedeelte ..met veel vragen zitten. Hoe is het mogelijk .. dat met een veel mindere begrazingsdruk .. (waar je juist een beter resultaat door verwacht) zoveel verschil ziet met het jaar 2016  (en dan kijk ik even niet wat er in het afgeschermde gedeelte te zien is.  
-
-
-
Grazers: ..Veel mensen denken door beeldvorming dat de awd een kaalgevreten gebied is ..waar damherten met de billen tegen elkaar moeten lopen ..en dat grazers slecht zijn voor een natuurgebied.
Grazers zijn noodzakelijk voor een natuurgebied .. en damherten spelen daarin een belangrijke rol.
-
Gekraagde Roodstaart
Luzerne vlinder 
Konijn
Nog een belangrijke grazer in de awd is het konijn .. hij is niet te vergelijken met de andere grazers .. zijn waarde in het stuifgebied is mega .. Na de stormvloed (1509) dacht men er wel anders over. ..verstuiving was gevaarlijk en konijnen moesten uitgemoord worden. Gelukkig weten we de waarde van stuifduin en het konijn nu beter in te schatten.
-
Vos
De grote opruimer van de Amsterdamse waterleidingduinen ..een predator waar we juist blij mee moeten zijn. Hij staat bovenaan de voedselketen en beschermt zijn territorium tegen indringers.
Libel
Damhert ..Vliegen
Het is een bijzondere dag ... ik blijf me afvragen hoe het mogelijk is dat met nog minder begrazing dan in 2016 de heide zoveel later bloeit en in het afgeschermde gedeelte zoveel vroeger.
Vliegen
Roodborsttapuit
Een vogel die het goed doet bij begrazing van een gebied ...is de roodborsttapuit ... De nachtegaal heeft juist een hekel aan begrazing ..
-
Raadsel ...