vrijdag 2 juni 2017

Dood Hout

Dood Hout leeft .. en omdat de bossen in Nederland relatief jong zijn .. komen we al weinig staand of liggend hout tegen. Vroeger haalde ze trouwens altijd het dode hout weg .. totdat men door had
dat een derde van alle dieren en planten direct afhankelijk was van dood hout. En dan zijn er veel planten en dieren die ook indirect profiteren van dood ..staand of liggend hout.


-
Vooral insecten: springstaarten ..mijten ..wantsen ..tripsen ..duizendpoten ..miljoenpoten ..pissebedden ..spinnen ..vliegen ..hoornaars ..muggen ..bijen ..wespen ..mieren ..zandhagedissen ..levendbarende hagedissen ..slakken ..wormen noem maar op.
-

-
Niet alleen mensen zijn gek op bomen ... Volgens de Bosbeheervisie Amsterdamse Waterleidingduinen 2016 - 2027 moet in het beschermd natuurgebied hout worden geoogst.
Stop Bomenkap en teken de petitie van Stichting Natuurbelang Amsterdamse waterleidingduinen en de Haarlemse Bomenridders KLIK


-
-
-
Vossen dassen marters egels slangen hazelwormen hagedissen salamanders kikkers enz. Zijn allemaal dieren die dode bomen opzoeken voor voedsel dekking of juist om daar te zonnen.
-
Oude ..en dode bomen bieden bescherming voor veel jong spul.
Zoals spechten mezen bosuilen boomkruipers boomklevers ..en in dit geval een gekraagde roodstaart die in de vlier zijn nest heeft gemaakt

-
Maar ook vleermuizen ..eekhoorns en andere dieren profiteren van het oude hout.
(Wassenaar)

Economische groei mag niet langer ten kosten gaan van milieu gezondheid of groene ruimte.. Duurzaamheid : Behoefte van het heden zonder onze toekomstige generaties te benadelen ..Rentmeesterschap ..
GROENE JONKER (Herman en ik)
-
Vandaag in het natuurgebied "De groene Jonker" zien we in de vroege morgen veel Lepelaars en Grutto's  .. De waterstand is eindelijk wat lager ..en hier en daar zijn behoorlijke slikplaten te zien. Het gebied is zo'n tien jaar oud en is duidelijk over zijn top heen.
-

-
Vandaag liet de Snor de Blauwborst Rietzanger en Rietgors zich prima zien en horen. Er waren achterin drie Ibissen waar genomen .. helaas hebben wij die niet gezien. Plevier Grutto en Tureluur zagen we wel. 

-
Plevier.
Het gebied was in 2011 wel op z'n mooist .. Geoorde Futen ..Steltkluten ...Bokje ..Roerdomp
..Porseleinhoentjes ..Bokjes ..Grutto's ..Tureluurs .. Ral ..Bruine Kiekendief ..Zomertaling .. Kemphanen .. Zwarte Stern. Plevier ..Zwarte Ruiter ..Bosruiter enz. 
Rietzanger ...
-
-
Maar ik wil dit gebied nu zeker niet te kort doen .. het blijft een gebied waar je rustig op een bankje ..alles voorbij ziet komen .. een Fazant met 16 jongen was daar ook door iemand op de foto gezet.
 -
-
-
Tureluur
-
Lepelaar ..
-
-

1 opmerking:

  1. Hoi Henk
    mooie serie foto's zijn het weer geworden.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen