maandag 27 juli 2015

IJsvogel

"Blauwe Schicht" ..zo noemen ze het ijsvogeltje wel eens ..Gelukkig voor ons (Ghita en ik) vandaag geen schicht ..maar een ijsvogel die regelmatig komt poseren op zo'n vijf meter afstand van de kijkhut .. Rechts van ons hebben ze een kunstbroedwand geplaatst voor de ijsvogel ..waar ze twee of drie keer broeden per jaar ..op een legsel van 4-8 eieren ..
-
De broedduur is 18-21 dagen ..en de tijd van uitvliegen 23 tot 27 dagen.De jongen worden op dit moment nog gevoerd in het nest ..en regelmatig komen de ouders dan aanvliegen met een prooi ..van stekelbaarsje..krab ..en zelfs een snoek. Nog nooit eerder had ik ze van zo'n korte afstand kunnen fotograferen ..
Helaas vlogen de jongen vandaag nog niet uit ..en zagen we ook geen paring van de ijsvogels..
Er moet natuurlijk nog wat te wensen over zijn :) ..
(krab?)
Gelukkig konden we ze wel constant fotograferen als ze met het voer de kunstbroedwand invlogen ..eerst gingen ze even hun vangst tonen op een stok dichtbij de wand voordat ze verdwenen in de kunstbroedwand .. Slechts één maal zaten zowel het mannetje als het vrouwtje op een stok ..
Het vrouwtje heeft een roodachtige onder snavel ..
en het mannetje een geheel zwarte snavel 
(Snoek)
Normaal gesproken ..eten snoeken vissen ..amfibieën..en zelfs ratten en watervogels. Echter ..dit keer is het de vogel die een snoek eet ..gelukkig leggen snoeken genoeg eitjes :) In maart tot mei is de paartijd van de snoek ..en worden er 40.000 tot 500.000 eitjes gelegd die na 10 -15 dagen uitkomen ..
(Vanuit de kijkhut ..Roodwangschildpad)
Vanwege de faunavervalsing door losgelaten Roodwangschildpadden is de handel van deze soort in 1997 binnen de EU gestopt .. Nu deze soort verboden is zijn slimme handige handelaren overgegaan op nauwverwante en andere soorten Deze worden nu ook al in toenemende mate waargenomen in de vrije Nederlandse natuur. 
(En hij is niet alleen)
(Visje)
-
-
Ja ..het merendeel vangen ze toch wel gewone visjes ..zonder uitje
erbij Het lijkt wel of elke duik raak is ..Ik weet niet hoeveel ze er zelf ook nog opeten ..maar ze vangen op zo'n morgen toch heel wat vlees uit het water. 
En dan zwemt er ook nog een Dodaars voorbij .. Hij kijkt met enig jaloezie naar de ijsvogels ..
Ook hij moet het hebben van zuiver helder water .. deze kleine dodaars is fam. van de futen. En is erg schuw ..
-
Groot Koolwitje - Gehakkelde Aurelia - Atalanta - Dagpauwoog

De IJsvogel 
Waarschijnlijk is de naam afgeleid van het Germaanse Eisenvogel ofwel "ijzeren vogel" wat slaat op het blauw in de rug veren van de IJsvogel ..Later is de naam verbasterd tot IJsvogel


Natuurlijk heb ik deze dag veel foto's gemaakt ...
Het licht was meestal bepalend ..
Er zat nogal verschil in qua licht ..of hij rechts of links op een tak ging zitten ..
Maar dat mocht de pret niet drukken ..ik ben erg blij met deze fotoserie van de IJsvogel

6 opmerkingen:

 1. Gave serie Henk, de ijsvogel met snoek is echt een superfoto, die snoek heb je ook haarscherp. En je hebt de schildpadden toch goed erop, ik had 1 foto maar die was zo slecht, die ging meteen in de prullenbak.

  Het was een mooie ochtend, met nog wat leuke verrassingen (dodaars en de vlinders)....

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gave serie Henk ... mooie hut he ... jullie hebben een mooie ochtend gehad zo te zien! Lekker veel visjes en kreeftjes en zelfs nog samen op een tak ... top.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hooi Henk
  Wat is dit een gave serie van het ijsvogeltje mooi in beeld gebracht
  Dat was volgens mij genieten.
  Groetjes Herman.����.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Henk,
  Mooie serie van IJsvogel.
  Is deze hut ook voor andere te huur?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Henk,

  Weet je wat grappig is? Je kende het bestaan van deze hut al zo'n 6 jaar geleden. Toen liepen jij, Herman en ik in de AWD bij Oranjekom, hoorde we een ijsvogel roepen en bij het op onderzoek gaan naar de ijsvogel spraken we een man en zijn dochter. Deze vertelde over deze hut en ik heb daar twee jaar lang foto's gemaakt van de ijsvogels. Totdat ze drie/vier jaar terug het loodje legde tijdens een zware winter en pas dit jaar weer terug kwamen. Jammer genoeg is de commercie ook bij deze vereniging toe geslagen en moet je nu voor de hut betalen.
  Ik heb mijn lidmaatschap maar opgezegd.
  Ondertussen heb jij wel prachtige platen weten te scoren.
  Een hele beleving he? Het afwachten en als er dan eentje komt, dan rustig blijven fotograferen.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen