vrijdag 27 juni 2014

Leefgebied

Dieren hebben meestal een vast leefgebied (territorium/ecosysteem) waar beschutting..voedselaanbod..water..grondsoort en waterstand van essentieel belang zijn ... In dat leefgebied maken ze een hol ..nest..woelplaats of burcht. En dat verdedigen ze dan individueel..als paar..of juist met een groep..zoals bij mieren en wespen.
Reegeit
Reegeit met kalf
Een natuurgebied bezoeken is één ..maar een natuurgebied kennen is wel even iets anders ..Als je een natuurgebied beter leert kennen dan weet je waar en wanneer je bepaalde dieren kunt verwachten. En zelfs dan ben je nog afhankelijk van de geluksfactor.
Reegeit met kalf
Vandaag gaan Cees..Ghita en ik naar het natuurgebied het Paradijs en de Hoge Veluwe ..
Cees is hier op bekend terrein en rijdt ons naar die plekken ..waar we wild kunnen verwachten.
We staan hier nog geen kwartiertje aan de kant van de weg ..
of de eerste edelherten komen voorzichtig uit het bos ..de open vlakte in.
waarschijnlijk is er voer gestrooid ..maar dat kunnen wij niet zien.
De boswachter parkeert zijn auto naast ons ..en bekijkt de roedel .

IJsvogel
Eerder brachten we een kort bezoekje aan het "Paradijs" (zo'n beetje de achtertuin van Cees) En daar zat de IJsvogel op twee meter afstand ons aan te kijken .. Nog voordat ik scherp kon stellen ..deed hij zijn bijnaam eer aan ..."Blauwe Schicht'. Gelukkig bleef de Weidebeekjuffer vrouwtje en mannetje wel even zitten..
Weidebeekjuffer.
Zwijn.
Dieren moeten beter zichtbaar worden voor bezoekers ..
en natuurgebieden moeten worden vergroot....
De natuur zelf de populatie laten regelen ..alleen afschot bij uitzichtloosheid.
Dat kwam naar voren bij de groot wild enquête van natuurmonumenten 
-
Helaas kunnen we verwachten dat er straks onder de nieuwe natuurwet.. er grote verschillen gaan ontstaan per provincie/natuurgebieden.Transparantie is noodzakelijk ..zowel bij tellingen als bij schade door wild. (Dus niet meer door jagers beheerders WBE)  Daar is een derde onafhankelijk partij bij noodzakelijk...die ook de alternatieven aan kunnen dragen..om afschot te voorkomen.
-