zondag 27 juli 2008

Panneland - Vogelenzang

Zaterdag 26 juli - Ingang Panneland
Op het parkeerterrein barst het van de konijnen.
Ze hebben daar zo'n beetje alle kleuren van de regenboog.
Het lijkt wel of iedereen hier zijn of haar konijnen dumpt.
We gingen bij Panneland bij de ingang rechts af (Oosterduinpret) en qua paddenstoelen was dat geen verkeerde keuze bleek achteraf.
Door het vochtige weer van de afgelopen tijd zag je veel schade van naaktslakken aan de paddenstoelen.

Stuifzwammen en bovisten
Stuifzwammen en bovisten behoren tot de buikzwammen, net als de nestzwammen, aardsterren. Het is een heterogene groep, die als gemeenschappelijk kenmerk het feit bezitten dat de sporen worden gevormd binnenin het vruchtlichaam, dus niet in rechtstreeks kontakt met de lucht. Pas als de sporen rijp zijn opent het vruchtlichaam zich en kunnen de sporen door de wind worden verspreid.



Plaatjeszwammen (orde Agaricales) zijn paddenstoelen zoals de meeste mensen zich een paddenstoel voorstellen: met een hoed en steel, en aan de onderkant van de hoed de plaatjes (ook wel lamellen genoemd) waarop de sporen worden gevormd. De plaatjes zijn zodanig aan de hoed gehecht, dat de sporen er tussendoor naar beneden kunnen vallen. Eenmaal onder de hoed aangekomen, worden ze door de wind meegenomen en verspreid.


Ik weet niet welke vlinders dit zijn (boven: een bont zandoogje?)

Op het Vinkenveld kwamen we deze damherten tegen.
Sterk gespikkeld en een heel mooi vers gewei.




Het blijft een genot om herten in de vrije natuur te zien.





Een karper?
Deze vis liet zich even een gedeelte boven water zien , maar onder water was hij niet waar te nemen. (Oosterduinpret).

Houtzwammen of Polyporen
Houtzwammen, de naam zegt het al, hebben iets met hout te maken: ze groeien op hout (tenminste, meestal) en ze hebben vaak ook een houtige consistentie. Je vindt ze op dode en levende bomen, sommige zijn (agressieve) parasieten, andere zijn afbrekers van dood hout.
De variatie is enorm, van simpele hoedjes die zijdelings op het hout zitten, zoals de eenjarige elfenbankjes, tot reusachtige en zware tonderzwammen, die vele decimeters in omvang kunnen worden, en meerjarig zijn.


Het kiemvlies van houtzwammen is naar beneden gekeerd, en zit dus aan de onderzijde van de vruchtlichamen. Het oppervlak is vergroot in de vorm van fijne tot grove gaatjes, of onregelmatige plooien en geulen, soms doolhofachtig of lijstvormig. Deze laag is stevig met het vlees van de zwam verbonden, in tegenstelling tot de buisjes van boleten, die over het algemeen zacht zijn en gemakkelijk van het vlees te scheiden.






















Deze Blauwe Reiger had er geen moeite mee om te poseren.











Omdat er onweer dreigde verlieten we het AWD (het romelde al in de verte)
Maar het is die dag droog gebleven (hier)