zondag 20 juli 2008

AWD Gewei Gevonden


Vandaag ingang Oase omdat we er verleden keer eekhoorns gezien hadden maar het was toen te donker om ze vast te leggen. Nu was het licht maar onder de beuken is het nog steeds behoorlijk donker.
En geen eekhoorn gezien natuurlijk en ook weinig herten. Ik had er meer van verwacht.
Minder joggers minder nordic walking en minder bezoekers door de regen betekent al snel meer beesten. ....................maar nee hoor!


Voor het eerst dat ik een gewei vind (Damhert) Beukenlaan (Oase).

Het hert en zijn gewei Herten vertonen links en rechts op de schedel benige uitgroeisels: het gewei. Bij de meeste herten, zoals bij het edelhert, het ree of de eland, dragen enkel de mannetjes een gewei.De vorm verschilt bovendien van soort tot soort. Het gewei van een ree bestaat enkel uit aan weerszijden een korte spits. Bij het edelhert ziet men een groot, vertakt gewei met soms 12 tot 14 spitsen aan elke kant. De eland heeft een nog groter gewei dat links en rechts bestaat uit een stang en een massieve plaat met vertakkingen op het eind. Bijzonder is dat het gewei elk jaar vervangen wordt. Het komt los van de schedel in het voorjaar (februari - maart) maar groeit opnieuw aan, om in volle glorie present te zijn wanneer de mannetjesherten in het najaar (september - oktober) aan de voortplanting denken. Met hun imposante geweien rivaliseren de bokken, in een nooit aflatende strijd om de hindes te imponeren. De geweien zijn dus echte statussymbolen, want wie het grootste gewei bezit, maakt het meeste kans om bij de vrouwtjes aan zijn trekken te komen. Het is bovendien zo dat de mannetjes in de bloei van hun leven elk jaar een groter gewei krijgen, waardoor de wijfjes de ervaren bokken makkelijk kunnen onderscheiden van hun jongere, minder ervaren concurrenten.

Beuken
De Beuk (Hagus Sylvatica) (Oase)
De vrucht is een noot. De nootjes worden omsloten door een napje, dat gevormd wordt uit de vruchtbladen en de schutbladen. In elk napje zitten 2 nootjes. Als de nootjes rijp zijn opent het napje in vier delen en vallen de beukennootjes op de grond. De beukennootjes worden onder andere verspreid door eekhoorns, die ze als wintervoorraad gebruiken.

Deze plek is ook de enigste plek in het AWD waar ik eekhoorns gezien heb.
Beuken worden niet echt oud, 200 à 300 jaar wordt als maximum aangegeven.
Beuken kunnen aangetast worden door de Korsthoutskoolzwam.
Dit lag/stond op de grond het was zacht en ik denk dat het een zwam is of zo.

Sprenkel Kanaal (Oase)