woensdag 30 november 2016

Winters Voorproefje

Afgelopen nacht en ochtend heeft het op veel plaatsen matig gevroren ... In de Bilt daalde het kwik naar een minimum van 7,0 graden en daarmee is het voor dat station de koudste novembernacht van deze eeuw. Eelde ging daar nog overheen met 8,5 graden ..en daarmee een nieuw record als koudste novembernacht van deze eeuw.
De herten ..en wij trouwens ook 
zoeken het bos op .. daar is het een stuk warmer dan buiten het bos.
Een reegeit steekt "Paardenkerkhof"over ..
Niet veel later zien we waarom .. een groep mensen komt uit het bos.
-
De mist trekt over het "Toortsenvlak' de rijp lijkt even toe te nemen.. Normaal gesproken zijn de reeën moeilijk te zien als ze tussen de varens lopen ..Maar nu met rijp vallen ze toch wat meer op.
De damherten komen het bos uit .. nu de zon schijnt is het juist warmer buiten het bos ..
En blijft nu de kou hangen in het bos ..
-
Hier in deze hoek van de Amsterdamse Waterleidingduinen zien we hoofdzakelijk mannetjes ..
De Torenvalk 
Zijn dichte verenkleed zorgt voor een isolerende luchtlaag om het lichaam.
 Hij zet zijn veren iets op ..en zorgt ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden.
-
De rijp is prachtig .. maar moeilijk goed te fotograferen met een 150/600mm Ja ..op zo'n moment mis ik de macro ..maar om dat ook nog mee te sjouwen..
-
De spreeuwen die we hier zien zijn andere dan we in de zomer zien ... Deze komen uit het noorden en overwinteren hier. Meestal in grote groepen om zich te wapenen tegen roofvogels .. maar dit zijn meer twee badpaggers die hun eigen route uitgestippeld hebben. 
-
In de dekking zien we nog een ree ..
Het was een prachtige ochtend in de awd ... toch had ik meer van de foto's verwacht ..
Niet dat dat het belangrijkste is .. maar toch?
-
Was ik vandaag met Kees ..Zondag met Herman ..En dat was een donkere morgen ..we waren nog maar net de awd binnen of we zagen een eekhoorn nog wat later de vos en weer wat later reeën ... Maar fotograferen daar was het te donker voor.Hier zien we tegenover het gebied "De 70Bunders" de zilverreiger.
-
Ik bespaar u de foto's .. maar nog geen 200 meter van in/uitgang "Panneland" zien we een dood damhert .. er zijn geen sporen van een gevecht te zien in de bladeren .. het dier is intact en mist alleen de kop. Herman en ik gooien er bladeren over en takken .. Hij is namelijk goed zichtbaar van het pad 
En het ziet er voor kinderen niet echt smakelijk uit. 
-
Moet je dat verbergen voor kinderen is dan de vraag? Ja ..in dit geval zeker ..hier is geen keuze of je het wel of niet wilt zien ..hier zie je het gewoon. Vandaar dat wij hem onder de bladeren hebben bedekt.
Vraag blijft ...wat is hier gebeurd?
Geen idee .. de boswachters zijn ingelicht en hebben poolshoogte genomen.
Alleen hebben we van hun niets meer vernomen.