zaterdag 2 april 2016

De Man Met De Zeis (Magere Hein)

De mist trekt als een deken over dit prachtige Natura 2000 gebied ..de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) De man met de zeis (Magere Hein) is vandaag op non actief gezet in de awd. Tot 1 november is de jacht gesloten. Ja..de (gezonde herten) damherten moeten er aan geloven. 

-
Normaal gesproken liepen hier koeien en schapen ..maar die hebben ze snel uit het gebied vandaan gehaald. Dus geen lammetjes in de awd dit jaar ..Nog nooit meegemaakt dat ze er niet waren. Maar nu ..ja ze moeten natuurlijk aantonen dat er grazers teveel zijn ..dus even sneaky de koeien en schapen weghalen.  Nou geloof me ..die komen straks na afschot in grote getale terug in de awd. 
Als dat niet zo was? ...dan konden ze wel in heel de awd ..
de rasters en afrastering weghalen ..die zouden dan toch geen nut hebben!
Nee ... we worden mooi in de maling genomen ..
Het gaat puur om het (r)ecoduct "Zandpoort" ..
-
Faunabescherming KLIK ..Dierenbescherming KLIK ...PvdD ..KLIK ..
Alle maal zijn ze tegen afschot ..gewoon omdat het niet noodzakelijk is.
Strenge winters en een goed reactief beheer bepalen de aantallen.
Beheerders ..Jagers ..WBE ..moeten zich gedragen als predator ..en verzwakte dieren uitnemen.
-
Argumenten ...dat de reeën populatie achteruit gaat in de awd ..is natuurlijk een dooddoener.In het gehele land worden er duizenden geschoten ..Laat Berkheide (Katwijk) en de (NPZK) de populatie reeën maar groter worden. .
Ook de biodiversiteit in de awd loopt terug door de herten ..Nou..tien jaar geleden waren er nog niet zoveel damherten ..de awd zag er qua flora niet veel anders uit dan nu. Herten hebben juist een grote rol gespeeld tegen het verruigen van het gebied.
-
Een vos als predator is mede belangrijk voor dit gebied ..
Nu pakt een vos geen volwassen damhert ...maar tijdens de geboortegolf eind Mei begin Juni 
maken vossen onder de kalfjes nog vele slachtoffers ..Ook ruimen vossen het gehele jaar kadavers op.
Een duidelijke meerwaarde voor dit gebied.
Goudhaantje
-
De reebok heeft nu een mooi bastgewei ..later als de huid overbodig is ..zal de reebok de huid verwijderen door tegen bomen en struiken te wrijven ..ook wel vegen genoemd.Het gewei heeft nut tijdens de paartijd ..het is een wapen om concurrentie uit te schakelen.
Fuut met kikker ..
Kneu ..Fitis ..Blauwborst Roodborsttapuit en Rietgors.
en Buizerd.






Reegeit..
-
Grote Zaagbek Vrouwtje en Mannetje
Het valt nog mee dat deze wintergasten er nog zijn ..je zou denken dat de temperatuur nu hoog genoeg is om terug te vliegen naar Rusland om daar te gaan broeden. Natuurlijk mag ze dat van mij ook in de awd ..:)
Wintergasten awd
Vos ..
Ja ..ook hier gooien jagers alvast een balletje op om de vossenjacht goed te praten.En gek genoeg komen ze er in de politiek nog mee weg ook ..leugen en bedrog ..stemmingmakerij ..en het constant goedpraten om dieren dood te kunnen maken.
Nu.nl:
Vossen in heel Nederland kunnen besmet zijn met de zogenaamde vossenlintworm ..een parasitaire ziekte waar ook mensen ernstig ziek van kunnen worden ...Info komt? U raad het al ...Jagersvereniging! Ja ...Die zijn allen in dienst van Magere Hein!
En gek genoeg blijven de meeste mensen het nog geloven ook ...
Onder het mom van ..er gaat zelfs 20% van het damhertenvlees naar de voedselbank.
En wie is daar geen voorstander van?  Wat zijn ze goed bezig hé!
Jaap Bond en zijn jachtgezinde 
-
Eerst waren het de bollenboeren .. die kregen hun zin en er kwam een hekwerk (Noordwijk) ..Daarna het verkeer ..terwijl de meeste ongelukken met wild rond NPZK gebeurden ..ook opgelost met hekwerk ..net zo als de begraafplaats en de aanliggende tuinen.. allemaal opgelost.
Nu lopen er herten in Zandvoort ...gek hé ..sluit een gedeelte af aan de westkant ..probleem verholpen.Nu biodiversiteit ...hou toch op ..de duinen hebben er nog nooit anders uitgezien ...Parnassia Zonnedauw en Duinviooltjes zijn juist gebaat bij begrazing.
Maak er maar een eenheidsworst van ..weg biodiversiteit ..maar het ecoduct kan open ..en daar ging het om!!!!