vrijdag 11 maart 2016

Polders Poelgeest

Polders Poelgeest is een relatief klein natuurgebiedje net achter een nieuwbouwwijk in Oegstgeest ..Dit natuurgebied is in 2007
geopend.Vandaag ga ik daar kijken of de Grutto's er al zijn ... En ja hoor ..ik denk dat er wel zo'n tweehonderd grutto's aanwezig waren. En dat is mooi nieuws natuurlijk ..want de grutto gaat in aantal hard achteruit in Nederland.

De Grauwe Gans was nagenoeg geheel verdwenen als broedvogel ..
Uitzetpogingen leidden rond 1970 weer tot enkele broedparen.
Grutto's
Onze grutto heeft drie ondersoorten ..onze grutto ..rosse grutto en de ijslandse grutto.
Het verschil van onze grutto en de ijslandse grutto ..is de tint rood ..ik zie het verschil niet..
maar gaat er vanuit dat dat aan mij ligt :)
Wintertaling.
De kop van de wintertaling (mannetje) is natuurlijk schitterend ..En het kleine stukje lichtgroen bij zijn kont ..wat trouwens het vrouwtje ook heeft. maakt hem echt bijzonder. Hier in Polders Poelgeest zijn ze goed te zien en te fotograferen.
-
-
Om dit gebied te volgen is het misschien wel een
leuke tip om Hans van Bostelen zijn blog te volgen ..Polders Poelgeest (wekelijkse vogeltellingen en statistieken ...
Zie: http://polderspoelgeest.blogspot.nl/ 
Grauwe Gans
Hans Dorrestijn (citaat)
Als het over komt vliegen bezorgt zijn roep je alleen al een geluksgevoel. Het geluid klinkt als frisse dauwdruppels en dan hebben we het nog niet eens over zijn zang en zijn uiterlijk. Het is een feest om hem te zien.

 Het is een tropisch flonkerend juweel,een kleuruitbarsting Geel rood , wit , zwart , beige. Wit rood geel , je hoeft hem maar één keer te zien en je bent verkocht. Je zult de rest van je leven terugverlangen naar dit vogeltje als naar je jeugdliefde.
Putter
Krakeend vrouwtje..Links onder mannetje
Deze eend kwam als broedvogel bijna niet meer voor in Nederland .De laatste jaren zien we hem regelmatig als broedvogel. In 1944 werden ze als broedpaar in Noordeloos gezien. Mogelijk broedgeval in Gorinchem in 1967 en in 1970 in Gorinchem zelfs twee broedparen.
Scholekster...
Grote Canadese Gans..
De broedpopulatie bestaat grotendeels uit ontsnapte vogels ..De eerste broedgevallen ..vanaf 1974 mislukten veelal door afschot en verstoring ..In 2000 waren er al 1200 broedparen ..
Brandganzen..
Grauwe Gans ...
-

Onderweg naar huis zie ik de reeën weer op het veldje ..Nu het qua weer steeds warmer gaat worden ..hoop ik dat ze straks snel in hun zomervacht te zien zijn .. Die mooie kleur van de zomervacht is gewoon veel mooier ..althans zo denk ik daarover ..een ander kan daar wel eens anders over denken. 
Reebok..