woensdag 1 oktober 2014

Oergeluid op de Veluwe

Eigenlijk leven ze bijna het gehele jaar apart in groepen ...de mannetjes en de vrouwtjes edelherten.
Maar eens per jaar gaan de mannen solitair ..en dat is in de bronstijd (paringsperiode) in die periode staan ze strak van de testosteron... de aderen koken...hun gewicht is maximaal ..de bronstharen lang ..keelzak vergroot.....en het gewei imposant ...Het zijn in deze periode echte vechtmonsters geworden.
En hun maatjes waar ze het gehele jaar mee zijn opgetrokken zijn in deze periode hun aartsrivalen geworden....Er is maar één ding dat telt ...en dat is hun genen doorgeven. Cadeautjes worden niet gegeven ...elke hinde telt ...en tijd om te eten is er niet. 
-
De macht van de sterkste ...of van de slimste..
Je moet als plaatshert ( heerser ) wel de gevechten aangaan ..de hindes opdrijven ..je strot gebruiken / misbruiken (burlen) en constant de lucht proeven/ruiken om er achter te komen of een hinde parings-gereed is. En dan moet je nog de energie hebben om de hinde te dekken (beslaan)
-
Eerlijk gezegd ..hopen we (Gertjan Pols en ik) ...zo'n moment op de wildbaan mee te gaan maken .. en we zijn niet de enigste die daar naar uitkijken.... honderden camera's zijn gericht op de edelherten..camera's klikken op voorhand.. 
-
Helaas is de testosteron onder het publiek ..groter dan bij deze twee geweidragers ..
Waarschijnlijk hebben ze al eerder hun krachten gemeten ...vandaar zijn medaille :) (zender)
-
In oktober heb je ook de paartijd van de moeflons ...
De rammen beuken dan met hun gedraaide horens tegen elkaar ..en dat gaat er dan niet zachtzinnig aan toe. Helaas heb ik dat nog nooit kunnen fotograferen . In de AWD had ik daar achteraf kans genoeg voor gehad ..helaas zijn de moeflons vanuit de awd verhuist naar Duitsland.


De zon gaat bijna onder .
Gelukkig pakken we dit moment nog even mee..
De bronst en dat bij een zomers temperatuurtje ..
-
Het is dat Gertjan vroeg of ik mee wilde rijden ..Anders had ik dit jaar waarschijnlijk geen edelhertenbronst meegemaakt op de Veluwe dit jaar. De bronst 2014 was vroeg dit jaar ..en je kon merken dat de piek al geweest was ..Gelukkig heb ik toch nog wat meegepakt van de edelhertenbronst. en als toetje nog twee vossen in de schemering.