zaterdag 13 juli 2013

Koningsvaren Osmunda regalis (AWD)


Op dit moment is de Koningsvaren ( Osmunda regalis ) op zijn mooist ..
En in het gebied "Paardenkerkhof" en "Toortsevlak" ..( Ingang "De Zilk") waar trouwens ook heide voorkomt..zien we grote velden van deze prachtige varens ..die wel twee meter hoog kunnen worden.
( Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) - 10 Juli 2013 )
Bastgewei...
De herten ( mannetjes damherten ) hebben op dit moment een prachtig bastgewei ..Het gewei is doorbloed ..en erg gevoelig ..gevechten om de hiërarchie in de groep ..krijg je dan ook niet te zien ..
  Meer over het gewei van de damhert Zie : http://awd-bossie.blogspot.nl/2012/02/het-damhert-gewei.html 
Zoals de meeste mensen weten .. zijn er dit jaar door de strenge winter en door het plaatsen van het hekwerk ( Panneland/Oase) vooral veel herten doodgegaan ..Ze konden zoals voorheen de weilanden niet meer bereiken ..en konden zo hun vetreserves voor de winter niet voldoende opbouwen.
En dat is nu zeker te merken in de AWD ...waar je nog maar sporadisch zo'n grote groep mannetjes tegen komt.. 


Bij ingang "De Zilk" ..zie ik nog net Paul van der Stap met paard en wagen..het gebied de AWD binnen gaan.. met een wagen vol met kinderen ..altijd leuk om eens mee te gaan met Paul ... Meer weten?Zie: http://awd-bossie.blogspot.nl/2011/02/met-paard-en-wagen-door-de-awd.html  
De Wolf.
Iemand vroeg me deze week of de wolf ook in de awd kon overleven..Ja ...Overleven zou denk ik geen probleem zijn ..en als straks het EHS voltooid is ..wie weet doet hij ooit eens de AWD aan ... maar het gebied is eigenlijk te klein voor de wolf .. Nee..eerlijk gezegd geloof ik daar niet zo in ..maar zeg nooit nooit ! En ik ben geen VVDér ..Dus wat mij betreft is hij welkom.. Ik hoop dan dat ik hem voor mijn camera krijgt ( Ook al is het dan misschien mijn laatste foto :)
Reebok..
 Citaten uit het Reformatorisch Dagblad ( Mail van Marcel Vossenstein )
  • De wolf hoort in Neder­land thuis, meent de stichting Natuurmonumenten.
  • Eind negentiende eeuw is het roofdier uit Nederland verdwenen als gevolg van jarenlange felle bejaging.
  • De laatste keer dat iemand in Nederland een wolf heeft gezien, was in 1897 in de buurt van het Brabantse Heeze. De wolf heeft tot die tijd steeds in Nederland geleefd.
  • In Duitsland en in Frankrijk is de wolf bezig met een flinke opmars. In Duitsland leven inmiddels ongeveer twintig roedels wolven op verschillende plekken.
  • Van landsgrenzen trekken de dieren zich weinig aan, zodat het mogelijk is dat er ook weer wolven naar Nederland komen.
  • „Het is een natuurlijk proces, waarbij de wolf uiteindelijk zelf bepaalt of hij zich weer thuis voelt in Nederland”, schrijft Natuur­monumenten op zijn website.
  • Er zijn de laatste jaren meer diersoorten spontaan teruggekeerd in Nederland die alleen in de wilde natuur voorkomen.
  • Het gaat meestal om soorten die leefgebieden nodig hebben met rust en voldoende voedsel. Zelfs in Nederland zijn die te vinden, meent Natuurmonumenten.
  • Dat blijkt uit de spontane vestiging
    • van de oehoe in Zuid-Limburg vanaf 1997,
    • de kraanvogel bij Fochteloërveen in 2001,
    • de zeearend in de Oostvaardersplassen in 2006,
    • en de wilde kat in Zuid-Limburg, eveneens in 2006.
  • De komst van de wolf staat dus niet op zichzelf.
  • Al in 2011 waren er al meldingen van een mogelijke wolf bij Duiven en op de Veluwe.
  • Zekerheid of het toen een wolf betrof, heeft Natuurmonumenten niet.
  • Hiervoor is DNA-materiaal nodig, en dat is in Nederland nog niet gevonden.
  • Uit Duitse gegevens blijkt dat er in 2012 wolven­welpen zijn geboren op slechts 200 kilometer van de Nederlandse grens.
  • Een wolf hoeft maar vier nachten te lopen om die afstand af te leggen.
Reegeit met kalfje ..

Die dankbaar gebruik maakt van de grote varens ...Om daar in de dekking te gaan..Ook een vos schiet de varens in ..helaas ging dat zelfs voor mij te snel ..Ja ..Dat is ook de meerwaarde van deze grote varen ..Beesten kunnen eenvoudig langs de grens van de varens foerageren ...om snel weer de dekking in te schieten.
Flevoland 12 juli 2013
De dode wolf die vorige week is gevonden in Marknesse, is ook levend gespot. Dat zegt boswachter Harco Bergman van het Kuinderbos bij Bant. Bergman ontving de afgelopen dagen reacties daarover van verschillende mensen.

( Later op deze dag kom ik Paul weer eens tegen ..nu met een andere groep )
Verder meldde een boer uit de omgeving de vondst van grote pootafdrukken op zijn land. Ook zijn er grote keutels gevonden.
De vinder van de dode wolf liet de boswachter weten dat het dier nog slap aanvoelde. Kort na de dood verstijven de spieren en dat kan twee tot drie dagen aanhouden. Dat de wolf met opzet in de Noordoostpolder is neergelegd, wordt volgens de boswachter daarom té gemakkelijk aangenomen.
-
Het rapportage in beeld en geluid is terug te vinden op: